Okategoriserade

SD-politiker pekar ut irakier som skyldiga till allt bidragsfusk

Gunnar Gadderyd, som sitter i Nässjös kommunfullmäktige, har skrivit ett upprört inlägg på den lokala SD-hemsidan. Han förfäras över hur kostnaderna för assistansersättningar från Försäkringskassan har ökat de senaste åren. Anledningen till detta måste, enligt Gadderyd, självfallet vara bidragsfusk. Detta kan nog stämma, även om han tycks ha saftat till uppgifterna lite:

På fem år har kostnaderna för assistansersättningar ökat från c:a fem miljarder år 2008, till beräknas uppgå till c:a 35 miljarder 2013. Det är en ökning på 700%, utan att cheferna på FK reagerat.

Att ”cheferna på FK” inte har reagerat är dock inte riktigt sant, då Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson redan den 15 december 2012 gick ut med att de nu utlovar krafttag mot bidragsfusket, särskilt då just assistansersättningarna.

Hur omfattande fusket med assistansersättningar verkligen är vet ingen. Men Dan Eliasson uppskattar att det rör sig om ”hundratals miljoner kronor” varje år.
Förra året krävde Försäkringskassan tillbaka omkring 320 miljoner kronor. Mellan tummen och pekfingret brukar ungefär hälften av de återkrävda beloppen betalas tillbaka.

Nog kan Gadderyd ha råkat missat detta, det säger vi ingenting om. Betydligt värre är det då att han också, klart och tydligt, pekar ut en grupp människor som skyldiga till ersättningsfusket:

Inför man inte tjänstemannaansvaret igen, ingen är ju ansvarig, kommer bedrägerierna att fortsätta och de Irakiska klaner/släkter som satt dessa bedrägerier i system, kan fortsätta som vanligt!

Då inlägget helt saknar någon typ av källhänvisning känns det misstänkt likt att Gadderyd helt enkelt skrivit utifrån vad han själv tror och tycker. Att som kommunpolitiker presentera sådana tankar som fakta på den officiella hemsidan är inte särskilt lämpligt. Alls. Snarare skulle man kunna säga att det är ganska illa att bete sig på det sättet. Kan Gadderyd ta fram fakta och pålitliga källor på att det främst skulle personer från Irak som bidragsfuskar så är vi beredda att göra avbön och ge honom rätt. Tills dess kan vi passa på att påminna om något som de flesta av oss lärde oss redan som barn: Det är fult att ljuga. 


Stötta vår verksamhet