Okategoriserade

SD Uppsala föredrar rondellhundar

SD Uppsala har blivit sura. Den 29/1 skriver de såhär på sin blogg:

Under gårkvällens kommunfullmäktige i Uppsala avslogs Sverigedemokraternas motion om att upphöra med att erbjuda utländska författare i Uppsala kommun hundra tusentals kronor av skattebetalarnas pengar varje år i och med stipendier till så kallade fristadsförfattare. Motionen avslogs med hänvisning till att systemet syftar till att värna demokratin och yttrandefriheten.

Uppsala kommun beskriver sitt stipendium till fristadsförfattare såhär på sin hemsida:

Runt om i världen förföljs författare och andra skribenter när de försöker använda sig av rätten att fritt använda ordet, både det skrivna och talade. För att stödja det fria ordet beslöt kommunfullmäktige att Uppsala skulle bli en fristad för förföljda författare. Detta innebär att Uppsala kommun tar emot en etablerad författare som har stora svårigheter att fritt verka i sitt hemland. Stipendiet kan utbetalas till en person under max två års tid.

Allt detta snack om demokrati och yttrandefrihet leder såklart in din genomsnistliga SD politiker på ett enda spår, en enda idkare av de fria konstarterna, den enda tänkbara för alla som vandrar längs blåsippans väg. Ja ni har redan gissat, Lars Vilks

SD Uppsala skriver:

Därför motionerar SD Uppsala nu om att kommunen bör erbjuda den svenske konstnären Lars Vilks möjlighet att ställa ut sin konst – och då framför allt de så kallade rondellhundarna som avbildar profeten Muhammed – på Uppsala stadsbibliotek i ett led att värna demokratin och yttrandefriheten även här i Sverige.

Jaha okej. Vi undrade vilka författarna som fått stipendiet i Uppsala var och varför de är förföljda. De som har mottagit stipendiet såhär långt är:

Tasrima Naslim – lever sedan 1994 i exil sedan hon hotats av muslimska fundamentalister i Bangladesh. Hon kämpar för jämställdhet och mot förtryck av religösa minoriteter i länder som domineras av Islam.

Anisur Raman –  stannade i Sverige när han under ett besök 2008 blev varse att det inte var säkert för honom att återvända till Bangladesh. Han är poet och förföljs i sitt hemland av RAB milisen och muslimska extremister.

Sedigheh Vasmaghi – deltog öppet i proteströrelsen efter valet i Iran 2009. Hon publicerade skrivelser, skrev dikter och artiklar. Till slut tvingades hon lämna landet efter att en arresteringsorder hade utfärdats.

Så vänta nu …

SD Uppsala vill alltså att man ska undvika att dela ut stipendier till författare som tvingats fly från sina länder för att de utmanat fundamentalistiska tolkningar av Islam? Ja. När det kommer till kulturpolitik så verkar det som om blåsippans väg aldrig leder fram till något annat än en rondellhund.


Stötta vår verksamhet