Okategoriserade

Vilks och Park samma skrot och korn

Konstnären Lars Vilks har fullkomligt snöat in på sin rondellhund. Med muhammedkarikatyren som tema har han en tid ställt ut i Malmö, och nu är samtliga verk sålda.

Vilks sa i fjol till Expo idag att rondellhunden var obegriplig utan en inledande förklaring. Detta antyder någonstans att rondellhunden skulle vara intressant. Då var den det. Inte längre.

Denna maniska massproduktion av den för muslimer kränkande bilden placerar Vilks i samma fack som den rasistiska malmökonstnären Dan Park. Park har gjort sig känd genom att bland annat på elskåp klistra fast bilder på serieskytten Peter Mangs under titeln Anticimex. Han har också efter massakern på Utøya spridit en bild på SSU:s förbundssekreterare i ett gevärsikte.

Dan Park är inte intressant. Det behövs ingen närmare förklaring av hans konst. Det gäller även nu Lars Vilks och hans rondellhund. Båda förmedlar renodlad och illvillig hets.

Detta faller naturligtvis många Sverigedemokrater i smaken. SD har, förutom motionerat om att bjuda in Vilks till Borås och Uppsala kommun, nationellt efterfrågat just en sådan här utställning. Att Avpixlat firar att Vilks efter utställningen i Malmö sålt alla utställda sina verk är naturligt. Men Avpixlat kan väl inte veta vem som köpt konsten – det kan ju vara allt från spekulanter till nazister!

Sverigedemokraterna gör det de gör bäst när de uppmuntrar hatet.

Läs tidigare inlägg om Vilks:


Stötta vår verksamhet